Blog ANNAYAH

Zapraszamy do lektury artykułów poświęconych stomatologii i tematom bezpośrednio z nią związanym

 

Czy czerwone wino faktycznie hamuje powstawanie ubytków w zębach?

Wszyscy wiemy, że czerwone wino ma pozytywny wpływ na serce, ale nowością jest stwierdzenie, że spożywane w umiarkowanych ilościach może również chronić nasze zęby.

Czy czerwone wino faktycznie hamuje powstawanie ubytków w zębach?

Artykuł opublikowany w Journal of Agricultural and Food Chemistry opisuje jamę ustną jako niesamowicie złożone środowisko życia liczny organizmów, takich jak np. bakterie mlekowe czy paciorkowce. Bakterie te przywierają do ścian zębów, rozkładają cukry i zjadane przez nas pożywienie, jednocześnie wytwarzając kwasy organiczne, które następnie uszkadzają szkliwo zębów.
Można temu przeciwdziałać przyjmując specjalne środki zmniejszające ilość osadu nazębnego, ale wiążą się one często z niechcianymi efektami ubocznymi. Z tego względu naukowcy szukają produktów naturalnych, oferujących zbliżony efekt oraz pozwalających na ich długie stosowanie.

Nowe strategie działania

Autorzy artykułu zauważyli, że polifenole zawarte w herbacie i w żurawinie, a także ekstrakty fenolowe z wina i winogron, mają właściwości przeciwdziałające namnażaniu się paciorkowców.
Wykorzystując sztucznie wytworzony model płytki nazębnej, zawierających 5 gatunków bakterii odpowiedzialnych za choroby zębów, naukowcy przeprowadzili badanie potencjalnego wpływu czerwonego wina na zahamowanie powstawania osadów nazębnych.
Model był umieszczany na w czerwonym winie, czerwonym winie bezalkoholowym, czerwonym winie z ekstraktem z winogron oraz wodą z domieszką 12% etanolu. W każdej z takich kąpieli model spędził po kilka minut.
Wynik badania potwierdza, że czerwone wino, z alkoholem i bezalkoholowe oraz z ekstraktem z pestek, skutecznie hamuje rozwój bakterii.
Nasze wyniki potwierdzają obecne doniesienia o pozytywnym wpływie czerwonego wina na zdrowie ludzi. Co więcej, bardzo obiecujące wydają się być informacje na temat skuteczności ekstraktu z pestek winogron, który wykazywał najsilniejsze właściwości antymikrobowe. Jego wykorzystanie w produktach do higieny jamy ustnej może znacząco wpłynąć na zmniejszenie przypadków próchnicy zębów, która jest bezpośrednio związana z aktywnością mikrobów – piszą autorzy artykułu.

Pełny artykuł w j. angielskim dostępny jest pod tym linkiem:
Red Wine and Oenological Extracts Display Antimicrobial Effects in an Oral Bacteria Biofilm Model

 

Ząbki dzielące treść na stronie ANNAYAH

 

Ciekawe fakty na temat historii stomatologii.

  • W 1866 Lucy Beaman Hobbs została pierwszą licencjonowaną dentystką.
  • W 1986 roku, zwycięzca ogólnokrajowego konkursu ortograficznego w USA wygrał literując słowo ODONTALGIA (co oznacza ból zęba).
  • Średnia ilość pieniędzy zostawianych w USA przez Zębową Wróżkę w 1950 roku wynosiła 25 centów. W 1988 kwota ta urosła do 1 dolara. Obecnie wynosi około 2 dolarów.
  • Pierwszym dentystą, którego imię znamy był Hesy-Re. Mieszkał w starożytnym Egipcie około 5000 lat temu.
  • Pierwsze szczoteczki do zębów były zrobione z gałązek drzewa. Żucie końcówek gałązek rozdrabniało włókna, które następnie były wykorzystywane do czyszczenia zębów.
  • Starożytni Grecy używali talku, alabastru, proszku koralowego oraz rdzy jako pasty do zębów.
  • Nie jest prawdą, że George Washington miał drewniane zęby. Jego protezy zostały wykonane ze złota, zębów hipopotama i kości słoniowej.
  • W 1905 Irene Newman została pierwszą asystentką dentystyczną, która została przeszkolona w zakresie czyszczenia zębów. Została pierwszą w świecie higienistką stomatologiczną.

 

Ząbki dzielące treść na stronie ANNAYAH